Alle artikelen

Affectieschade ook voor broers en zussen? Kan, maar hou het eenvoudig

21 november 2024

AdobeStock_957474323

Het wetsvoorstel om de kring van gerechtigden voor affectieschade uit te breiden is in aantocht. Een uitbreiding zodat niet alleen ouders, partners en kinderen, maar ook broers en zussen voor een affectieschadevergoeding in aanmerking kunnen komen wanneer een naaste ernstig letsel oploopt of overlijdt als gevolg van een misdrijf of ongeval. Aernout Santen schreef een artikel voor Letsel & Schade en roept op om het vooral eenvoudig te houden.

Het uitbreiden van de kring van gerechtigden is op zich een positieve ontwikkeling. Doel van de wetgever is om op een snelle manier, met zo min mogelijk discussies, steun te bieden aan naasten en nabestaanden van slachtoffers van ernstige ongevallen of misdrijven. En met de uitbreiding beoogt de wetgever ook broers en zussen voor een affectieschadevergoeding in aanmerking te laten komen.

Santen constateert dat de huidige wet tot veel zaken leidt waarin juist wel veel discussie ontstaat, namelijk zaken waarin aansprakelijkheid en causaliteit niet eenvoudig gegeven zijn en tot een hoop discussie leiden. Zoals medische aansprakelijkheidszaken en beroepsziekten. In medische aansprakelijkheidszaken bijvoorbeeld wordt in minder dan de helft van de gevallen aansprakelijkheid vastgesteld, laat staan causaliteit. Daar zie je bijna altijd belastende discussies, waarbij het in veel gevallen niet tot een vergoeding/erkenning komt. Die discussies voegen verdriet toe in plaats van leed te helpen verzachten.

Waar komt dat door? De huidige wet biedt de mogelijkheid om in veel meer zaken dan enkel na misdrijven en ongevallen een affectieschadeclaim in te dienen. Niet alleen in duidelijke zaken, maar ook in onduidelijke. En daardoor dus in meer zaken dan wetgever en wetenschap eigenlijk beogen. Wetenschap en politiek hebben het zelf altijd over duidelijke schadeveroorzakende gebeurtenissen: ongevallen en misdrijven. Maar de huidige wet is veel ruimer dan dat.

Santen roept daarom op het overzichtelijk te houden: beperk het recht op affectieschadevergoeding tot die duidelijke schadeveroorzakende gebeurtenissen: misdrijven en ongevallen, en voorkom op die manier complexe en dus langdurige aansprakelijkheids- en causaliteitsdiscussies met een onzekere uitkomst. Zo voorkom je ook dat met een uitbreiding van de kring der gerechtigden, ook de kring der teleurgestelden wordt uitgebreid.

Lees hieronder het volledige artikel.

Artikel Letsel & Schade: Affectieschade ook voor broers en zussen? Kan, maar hou het eenvoudig
pdf (68,49 KB)

Andere artikelen