Nieuwsarchief

woensdag 09 november 2016 16:00

Boek patiëntveiligheidOp dinsdag 8 november 2016 is het boek Patiëntveiligheid gepresenteerd. Onder redactie van Rob Dillmann, Cordula Wagner, Wim Schellekens, Jan Klein, Marjo Jager, Tom van der Grinten wordt in dit handboek de huidige situatie rondom patiëntveiligheid weergegeven. Ook de rol van verzekeraars van medische aansprakelijkheid zoals Centramed komt daarbij aan de orde. Het is een leidraad om patiëntveiligheid, met respect voor wat er al in uw zorginstelling rondom dit thema is ontwikkeld, naar een hoger ambitieniveau te tillen. 

 "Dit boek hoort, beduimeld door het vele gebruik, te vinden te zijn op vele plaatsen in een ziekenhuis (en daarbuiten). Het is een naslagwerk voor iedereen die wil weten hoe we met elkaar steeds kunnen leren en verbeteren als het gaat om de zorg voor onze patienten." Marjo Jager, medisch specialist patiëntveiligheid, kinderarts Jeroen Bosch Ziekenhuis

Stap voor stap bouwen aan patiënt­vei­lig­heid is een reis die nooit eindigt. Iedereen die met medisch specialistische zorg te ma­ken heeft, draagt daaraan op zijn eigen, unieke wijze bij: medisch specialisten, verpleegkundigen, leidinggevenden, stafmedewerkers, bestuurders en toezichthouders. Iedereen is immers specialist op het eigen terrein, en samen zorgen zij voor een omgeving waar de patiënt kan rekenen op de juiste zorg op het juiste moment door de juiste zorgverlener.

De afgelopen 10 jaar zijn forse vorderingen geboekt bij het verbeteren van patiënt­veiligheid. Dat komt in dit boek aan de orde. Tegelijkertijd zijn verdere stappen nodig en mogelijk. Hoe zorgen we ervoor dat veiligheid intrinsiek is ingebouwd in het ontwerp en de uitvoering van onze zorg? Hoe kan veiligheid gekoppeld worden aan professioneel handelen, zonder overmatig uit te gaan van controle achteraf?

Don Berwick schreef 'improving patient safety is not for the faint hearted'. Het vergt een open cultuur binnen complexe professionele organisaties, om te kunnen zien en benoemen hoe het beter kan. Aan die cultuur wil dit boek een bijdrage leveren. Patiënten mogen verwachten dat zorginstellingen die handschoen opnemen.

Meer weten?
Heeft u vragen of wilt u meer weten, neem dan contact op met relatiebeheer@centramed.nl.

 

Meer nieuws