Nieuwsarchief

Verkeerde diagnose vaak ophoping kleine fouten

donderdag 22 maart 2012 12:36

Onjuiste diagnoses ontstaan vaak doordat artsen meerdere kleine foutjes maken, blijkt uit onderzoek. Ook hoge werkdruk en weinig werkervaring dragen bij aan verkeerde diagnoses, toont promovenda Laura Zwaan aan.

Een verkeerde diagnose ligt echter niet altijd aan de dokter. Ook een optimaal verlopen proces kan uitmonden in een foute diagnose, bijvoorbeeld doordat patiënten afwijkende symptomen hebben.

Onvolledige informatie
Een enkele suboptimale beslissing door de arts, bijvoorbeeld het niet achterhalen van alle benodigde informatie over de patiënt, leidt meestal niet tot een verkeerde diagnose.

Hoe meer kleine foutjes de arts echter maakte, hoe groter de kans op een verkeerde diagnose. Bijvoorbeeld wanneer een arts te snel van een diagnose uitgaat die later verkeerd blijkt te zijn.

Onderzoek
Zwaan liet de medische dossiers beoordelen van 247 patiënten die met kortademigheid in het ziekenhuis kwamen. Bij 66 procent van de patiënten constateerde ze één of meer suboptimale beslissingen tijdens de diagnose.

Dit leidde meestal niet tot een onjuiste diagnose, omdat er toch voldoende informatie beschikbaar was.

Proefschrift
Laura Zwaan is op 16 maart gepromoveerd op haar proefschrift 'Diagnostic reasoning and diagnostic error in medicine' aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

Meer nieuws